Bez obzira na izbor stolarije – aluminijumska ili pvc stolarija, mnogo bitniji izbor koji se često zanemaruju jeste izbor samih stakala na stolariji. Jednostavno, staklene površine na prozorima zauzimaju i više od 70% ukupne površine stolarije i zato je od suštinske važnosti da se izaberu odgovarajuća stakla pri ugradnji stolarije.

Uobičajena stakla koja se stavljaju danas su tzv. IZO stakla strukture 4-16-4. Oznake u ovom broju znače da se staklo sastoji od flot stakla 4 mm, zatim okvira od 16 mm i još jednog flot stakla od 4mm kao što je prikazano na slici:

Flot staklo (float glass) je obično prozorsko tj. ravno staklo izradjeno flot tehnologojom.

Dobija se tako što široka traka rastopljene mase klizi po tečnom metalu u komori sa kontrolisanom atmosferom. Masa se postepeno hladi i nastaje staklo idealno ravne površine, koga odlikuju prozirnost i bistrina staklene mase, ujednačenost debljine i paralelnost površina. U osnovnu smesu se mogu dodati razne primese sto omogućava proizvodnju stakla različitih boja, namene, osobina.

Flot staklo nema optičkih prelamanja, standardne boje stakla su: bezbojna, bronza, zelena, siva, azur, tamno plava. Upotrebljava se za ostakljivanje prozora, vrata, zimskih vrtova, fasada zgrada.

IZO staklo Sastoji od dve staklene površine razdvojene distancionim ramom i spojene organskim lepkom - zaptivačem. Prostor izmedju stakala moze biti ispunjen vazduhom ili inertnim gasovima poput Argona koji bitno doprinose termoizolaciji samog stakla.

LOW-E staklo Najznacajnije dostignuće na polju usavršavanja izolacionih sposobnosti stakla je proizvodnja stakla na čiju se površinu deponuje selektivan sloj molekula oksida koji reflektuju samo toplotno zračenje, tako da ovakva stakla niske emisije deo toplote vraćaju nazad ka izvoru iz kojeg dolazi. Istovremeno takvi slojevi minimalno deluju na sunčevo zra č enje pa pored toga što značajno smanjuju gubitke toplote oni dozvoljavaju dobitke sunčeve energije. Nisko emisiona stakla se zbog svih ovih karakteristika smatraju i ekoloskim jer smanjenjem toplotnih gubitaka smanjuje se i ukupna potreba za proizvodnjom energije potrebne za grejanje pa samim tim i emisije štetnih gasova u atmosferu.

STOPSOL (FLOT + sloj za refleksiju) Stopsol predstavlja staklo za kontrolu energije. Sva zračenja koja dobijamo od sunca i koja prolaze kroz staklo i dospevaju u prostorije doma ili radnog prostora nazivamo dodacima sunčeve energije. Zimi će nesumnjivo prijati jer će kompenzovati gubitke toplote ali leti dolazi do problema pregrevanja prostorija ukoliko imaju velike staklene povrsine, pa je stoga najbolje koristiti stakla sa reflektujućim slojem, tj. stakla za kontrolu energije. Na jednoj površini stakla nalazi se tanak reflektujući sloj koji selektivno propušta količinu svetlosti i vrstu zračenja prema njihovoj talasnoj duzini ali on ne deluje na izvore toplote bez svetlosti (radijatore, peci i slicno) jer ta zracenja pripadaju spektru IC zraka duge talasne duzine.

PARSOL (FLOT bojeno u masi, boje: bronza , siva, zelena, plava) Ovo je staklo kojem se u toku proizvodnje dodaje boja. Ima široku primenu zbog mogućnosti da upija svetlost i toplotnu energiju pa ga možemo videti u automobilskoj industriji, gradjevinarstvu (uredjenje enterijera), industriji namestaja, itd.

PANPLEKS - Ovo je sigurnosno odnosno dvostruko staklo vezano folijom, a najčešća izrada je u varijanti 4+4mm.

KALJENO - 4 puta otpornije na udarce, kaljeno staklo je float staklo koje je termički obradjeno kako bi mu se povećala čvrstoća na udar i vlačna čvrstoća na savijanje. Prilikom loma raspada se na veliki broj malih komada tupih rubova što mu povećava sigurnost pri korišćenju.

ZIČANA STAKLA - Žičana mreža unutar stakla omogućuje koheziju stakla u slučaju razbijanja. Žičano staklo se najčešće koristi za krovne prozore, kućna ulazna vrata, ispune balkonskih ograda, industrijske hale, spoljne obloge fasada.

O P E K

Privatno građevinsko preduzeće

Ul.Luke Stević br.2, Loznica

S t o l a r i j a  -  S t a k l o

Kontakt telefon : 015/898-535, e-mail : office@opek.co.rs